דף הבית » תמלול » תמלול – תן להשחיל מילה…

תמלול – תן להשחיל מילה…

תמלול (תימלול או, אם בא לכם לכמה רגעים להיות אבשלום קור ולהקפיד על עברית צחה – תִּכְתּוּב) הוא הדרך בה מועבר תוכן מדובר (המתועד באמצעות קובץ קול בהקלטה) והופך לטקסט כתוב.

מקורותיו של התוכן המדובר והמוקלט עשויים להיות רבים ומגוונים – שיחת טלפון, פגישת עסקית המתנהלת פנים אל פנים, הודעת ווטסאפ קולית, פסקול של סרטוני וידיאו ברשת חברתית, כתבות טלוויזיוניות או סרטונים ביוטיוב וכד’ – כל אלה הם קבצי קול שאת כולם ניתן לתמלל ולהעלות על הכתב.

הקלטה לשם תמלול

מדוע, בעצם, אנחנו זקוקים לתמלול?

סביר מאד להניח, כי את האמירה “טוב מראה עיניים ממשמע אוזניים” כולנו מכירים, ואכן, בכל מקום ובכל דבר, עדיף מראה העיניים.

אולם, בכל הנוגע לתמלול, פעמים רבות, הסיבה האמיתית לתמלול אינה נובעת מהעדפה למראה העיניים (כלומר, לטקסט הכתוב והמודפס) על פני קובץ הקול המוקלט (שלעיתים קרובות, עלול להיות לא ברור, אם בשל נסיבות חיצוניות כדוגמת רעשי רקע, ואם בשל סיבות ומגבלות טכניות שונות), אלא צורך מהותי ספציפי.

דוגמה מצוינת לצורך ספציפי שלשמו נדרש התמלול, יכול להוות הצורך לעמוד, מהבחינה החוקית, בחובת ניהול פרוטוקול כתוב בישיבות דירקטוריון המעוגן בסעיף 108 לחוק החברות, תשנ”ט – 1999:

  • “(א) חברה תערוך פרוטוקולים של ההליכים בישיבות הדירקטוריון, ותשמור אותם במשרדה הרשום או במען אחר בישראל, שעליו הודיעה החברה לרשם, לתקופה של שבע שנים ממועד הישיבה.
  • (ב) פרוטוקול שאושר ונחתם בידי הדירקטור שניהל את הישיבה, ישמש ראיה לכאורה לאמור בו.”

לתמלול פרוטוקול של ישיבות דירקטוריון ישנו יתרון נוסף, מלבד התיעוד הנדרש על פי חוק, שכן, ישיבות כאלה, מעצם טבען, הן ישיבות ארוכות וממושכות. תמלול מאפשר להתמקד בחלקים המשמעותיים, הרלוונטיים ולהגיע ישר אליהם, מבלי להיאלץ להקשיב לשעות הקלטה רבות (וכאמור, מפרכות).

דוגמה טובה נוספת לצורך בתמלול מקצועי הוא התמלול הנדרש, על פי חוק, בעת הגשת ראייה הנסמכת על הקלטה לבית משפט. תמליל כזה (תמליל = התוצאה או התוצר הטקסטואלי של פעולת התמלול) יוגש לבית המשפט בצירוף חוו”ד מומחה, במסמך המפרט את ניסיון המתמלל ומעיד על אמינותו של התמלול.

אילו סוגי תמלול קיימים?

כפי שניתן להבין כבר מהפסקה הקודמת, ישנם לא מעט סוגי תמלול שונים, שכל אחד מהם משרת צורך שונה של הלקוח, ולפי כך, בהתאם למטרותיו, הוא עשוי להיות כפוף לתכתיבים שונים מסוגי התמלול האחרים.

כאן, נדגיש, כי על אף שכל סוגי התמלול הקיימים דורשים מקצועיות, ניסיון ודיוק אותם יכולה לספק רק חברה המתמחה בכך, ישנם סוגי תמלול נוקשים-פחות, שעליהם לא חלה לשון החוק הישראלי.

תמלול ראיונות

לא מעט יוצרים וורבליים (סופרים) ועיתונאים נעזרים בראיונות מוקלטים (או, אפילו מקליטים את עצמם כשעולה רעיון מסוים בראשם) לצורך כתיבתם. לחומר המוקלט הם עשויים להאזין בעצם, או, לחילופין, הם יכולים לחסוך לעצמם זמן האזנה רב ולשלוח את התמלול לחברה המתמחה בתחום.

תמלול לצורך ביצוע עבודת מחקר

עבודות מחקר ותזות מצריכות מהדוקטורנטים ומהסטודנטים הלומדים לתארים מתקדמים עריכת ראיונות רבים, המהווים את הבסיס הנדרש להם לצורך הוכחת התזה שלהם (או, כמובן, גם להפרכתה). תמלילי הראיונות מצורפים לעבודת המחקר / התזה כנספחים ומהווים סימוכין.

תמלול משפטי

בניגוד לתמלולים הקודמים, תמלול משפטי נחשב לנוקשה וחייב לעמוד בכללים ובחוקים. הסיבה לכך היא שתמלול משפטי עשוי להיחשב כחומר עזר לראייה (ההקלטה) בערכאה משפטית, רק כשהוא מבוצע ע”י איש מקצוע / חברה מקצועית המתמחים בתחום זה, ורק במקרים בהם הוא מלווה בחוות דעת מומחה (פירוט מיד)

כל תמלול אחר ייפסל בעת הגשתו, ולכן, זהו נושא שלא כדאי לכם לנסות ולאתגר את סבלנותו של בית המשפט בנוגע אליו. לכן, תמלול משפטי הוא תחום שרובו ככולו מעוגן בחוקים שונים ולפניכם פירוט שיעשה לכם סדר.

מהם המקרים בהם נדרש תמלול משפטי?

בהליכים משפטיים המתנהלים בערכאות המשפטיות השונות נעשה שימוש בשיחות מוקלטות שבתוכנן ישנם נתונים המסייעים להוכחת אחד מהצדדים הנוגעים להליך המשפטי.

אולם, הקלטות, מעצם מהותן, עלולות להיות לוקות בחסר – רעשי ורחשי רקע, מלמול של אחד הצדדים, דיבור לא ברור, לחישה או צעקה – כל אלה ועוד גורמים נוספים עלולים להוות מכשול בדרך להבנת הנאמר על ידי כל הצדדים בהקלטה.

לכן, בכדי שהקלטות תוכלנה לשמש כראיות, יש לבצע תמלול שלהן ולהגישן באמצעות מסמכים כתובים המכילים את תוכנן לידיו של בית המשפט.

מאחר והקלטות משמשות ככלי ראייתי משפטי עוצמתי, על מנת להפכן לקבילות ולכאלו הנחשבות כ”ראיות” בהליכים משפטיים, ישנן מספר התוויות והנחיות החלות עליהן, לשם דוגמה, התכתיב כי התמלול יבוצע ע”י איש מקצוע המתמחה בתחום, תוך שהוא משקף נאמנה ובאופן מלא את כל מה שהוקלט.

משכך, לרמת מקצועיותו של המתמלל / חברת התמלול ישנה חשיבות מכרעת בהפקת התמלולים המשפטיים המדויקים.

מדוע לא כדאי (ואף אסור, על פי חוק) לתמלל לבד?

בואו נתחיל מהחוק – מאחר ובתי המשפט מתייחסים לתמלילים כאל ראיות, מסתפקים בהן ואינם מאזינים להקלטות שעל בסיסן נוצרו התמלילים, בעלי דין הם בעלי ניגוד עניינים בכך, ולכן, הם אינם יכולים לתמלל בעצמם את ההקלטות המסייעות להם בהוכחת טענותיהם.

כלומר, על מבצע התמלול להיות אדם שכדרישת סף לא עלול להתעורר בנוגע אליו כל חשש לקיום ניגוד עניינים הנוגע להליך המשפטי.

נוסף על כך, תמלול משפטי נדרש לשקף נאמנה את כל הנאמר והנשמע בהקלטות, תוך שיוך הדברים הנאמרים לאדם שאמר אותם.

כתוצאה מכך, עבודתו של מתמלל מקצועי העוסק בתמלול משפטי היא עבודה שאינה רק מצריכה דייקנות, שמיעה טובה וכישרון, אלא אף דורשת ממנו ניסיון והכרת הכללים והפורמט שאותם הכתיב החוק הישראלי באמצעות פסיקותיו השונות במהלך השנים.

על קצה המזלג – כללים הנוגעים להקלטה ולתמלול המשפטי הנובע ממנה

כאמור, הקלטה המוגדרת כ”קבילה” חייבת לעמוד בדרישות חוק האזנת סתר, תשל”ט-1979, כשהעיקרון המנחה גורס כי המקליט חייב להיות שותף לשיחה בעת הקלטת ההקלטה, על אף שהוא אינו חייב ליידע את הצד השני לכך כי השיחה מוקלטת.

למעשה, במקרים רבים, כצעד טקטי וכמהלך אסטרטגי, עדיף שלא ליידע את הצד המוקלט, משום שהדבר עלול לשבש את תוכן הנאמר בשיחה.

חלה חובה לתמלל את כל תוכן ההקלטות המקוריות (או העתקן, במקרה הצורך) ללא עריכתה או קיצור תוכנה של ההקלטה. המתומללת חשוב לדעת, כי, באמצעים המודרניים הקיימים כיום, ניתן לדעת בקלות רבה אם ההקלטות קוצרו או נערכו, וכל העושה אחת מהפעולות הללו מסתכן (בשל הגשתן של הקלטות כ”ראיה”) בשיבוש הראיות.

תמלול משפטי חייב להיות מוגש בצירוף הצהרת חוות דעת מומחה, ורק על ידי חברה מקצועית ומוכרת. הצהרת החברה מתייחסת לנאמר בהקלטות בהתאם לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל”א-1971 ובתיקונים שהוכנסו בה במהלך השנים.

התמלול הסופי מוגש יחד עם ההקלטה המקורית לבית המשפט. את ההקלטה יש לצרוב על תקליטור בקבצי wav / mp3, ולהגיש אותה, בצירוף התמלול המודפס, לבית המשפט בשלושה העתקים לפחות.

לסיכום

בסיכומו של דבר, ניתן לומר, כי על אף שהתמלול המשפטי הוא סוג התמלול המקצועי הנחשב לנוקשה ביותר (שכן, לעיתים קרובות הוא משמש בהליכים המשפטיים השונים, ולכן, אסור שייפול בו כל דופי), אף שאר סוגי התמלול הקיימים והמוצעים כיום דורשים מהמבצעים אותם לא מעט מקצועיות וניסיון.

זאת במיוחד, לאור האתגרים הניצבים בפני המתמלל (כדוגמת שיחות מרובות משתתפים או אתגרים הנוגעים לאיכות ההקלטה והתנאים שבהם היא מבוצעת).

למעשה, לא משנה אם אתם צריכים תמלול משפטי, תמלול של ראיונות או תמלול לצורך עבודת מחקר תמיד תמלול מקצועי איכותי אינו עניין של מה בכך. לכן במקרים בהם נדרש תמלול שכולל איכות ודיוק, הצורך בפניה לחברה מקצועית המתמחה במשימות כאלה – אינו מוטלת בספק!

פורסם ב: תמלול

תגיות: |

Scroll to Top
לקבלת הצעת מחיר


    X
    דילוג לתוכן