דף הבית » הקלדה » איך להתחיל לכתוב ספר זיכרונות?

איך להתחיל לכתוב ספר זיכרונות?

כתיבת ספר זיכרונות (או כל ספר אחר) היא מלאכה מורכבת וקשה. אם פעם, רק יחידים יכלו להרשות לעצמם לכתוב או לערוך ספר זיכרונות, כיום מדובר בתופעה רחבה בהרבה הכוללת מגוון רחב של אנשים. מבעל המכולת השכונתית ועד ראש הממשלה, כולם כותבים ספרי זיכרונות.

באינטרנט ניתן למצוא היום תרגילי כתיבה רבים אשר יכולים לסייע לכם לשבור את מחסום הכתיבה הראשוני. אם זאת, מאחר וספר זיכרונות מתבסס לא רק על הדמיון של הכותב אלא גם על חומרים ותעודות היסטורית, אנחנו צריכים (בשביל לצלוח בהצלחה את תהליך הכתיבה) לא רק דמיון אלא גם לא מעט סדר וארגון.

קראו גם – כל מה שכדאי לדעת לפני תרגום ספרים

איך להתחיל לכתוב ספר זיכרונות - Trans-That שירותי תרגום
זכרונות

ספר זיכרונות או אוטוביוגרפיה?

דבר ראשון שאתם צריכים להבין הוא האם מדובר חיבור כרונולוגי (מילדות ועד בגרות) או שמא אתם מעוניינים “לתפוס” תקופה מסוימת או רגע מסוים. מה אתם רוצים לתפוס במסגרת הכתיבה שלכם ? מה באמת חשוב לכם להעביר לקוראים הפוטנציאלים שלכם ? מי קהל היעד שלכם?  יכול להיות שתרצו להעביר מסר ציוני לדור הבא או לחילופין לשעשע את הנכדים והנינים שלכם עם סיפורים המתארים את חיי היום שלכם ושל הוריכם.

הליך האפיון הראשוני מהווה שלב חשוב, שכן הוא מייצר מסגרת ראשונית שבתוכה אנחנו יכולים להבין מה הוא התוצר הרצוי מבחינתנו.  כמובן, מאחר ומדובר בתהליך דינמי, בהחלט יתכן שתחליטו להתמקד בתקופה ספציפית או להרחיב את יריעה אך אפיון ראשוני המבוצע כהלכה יכול לצמצם את מספר הדרכים ללא מוצא שאנחנו עשויים להיתקל בהם בדרך.

איך כותבים ראשי פרקים?

דרך אחת לנסות לעשות סדר בכל “ים: החומרים והזיכרונות הוא הכנה של ראשי פרקים ראשוניים. אלו לא אמורים להיות ראשי הפרקים הסופיים, אלא רק רשימה ראשונית שתעזור לנו לסרטט את הנושאים או התקופות בהם אנחנו רוצים לדון. לדוגמא, אם אתם רוצים לדבר על התקופה של העלייה וקליטה שלכם או של הוריכם בארץ אתם יכולים לחלק את זה לפרק המדבר על התקופה לפני המעבר, פרק על המסע לארץ ישראל וכו’. זה לא חייב להיות מושלם, אבל זה בהחלט לסייע לכם לסרטט תמונה ראשונית.

איך לאסוף את החומרים?

גם ביום טוב הזיכרון האנושי לא עובד כמו ארכיון מסודר ומקוטלג, לא פעם קשה (לכם או להוריכם) להיזכר באירועים , ביחוד כאשר אנחנו מדברים על אירועים שקרו לפני עשרות שנים. קיבוץ חומרים , תמונות , יומנים, תעודות וכל חומר שאתם יכולים “לשים עליו יד” יכול לסייע לכם לשים אירועים נקודתיים בהקשר רחב יותר ולסייע לכם להרכיב מהם סיפור כולל.

אתם יכולים להתחיל עם קיבוץ חומרים פרטיים מיומנים, רשימות מכתבים ואלבומי תמונות. על אלו אתם יכולים להוסיף מידע, ממקורות ארכיונים נוספים דוגמת ארכיון המדינה , לשכת העיתונות הממשלתית, הארכיון הציוני ומאגר עיתונות יהודית היסטורית. כיום בניגוד לעבר לא חייבים לגשת פיזית לארכיון על מנת למצוא חומרים שכן רבים מהם סרוקים ונגישים ברשת. מומלץ, בין אתם כותבים עליכם או על הוריכם, לערוך ראיונות עם אנשים נוספים, זה יספק לכם נקודת מבט נוספת האירועים ויעשיר את הסיפור שלכם.

עצים משפחתיים ואילנות יוחסין

אנשים רבים רואים במשפחה ובמורשת המשפחתית הרחבה יותר שלהם חלק בלתי נפרד מהם, על כן זה טבעי שכותבים רבים ירצו לכלול במסגרת ספר הזיכרונות שלהם מידע אודות השושלת המשפחתית שלהם. אם זאת, המידע אודות השושלת המשפחתית לא תמיד לכולם באותה מידה.

ישנם אנשים שעוסקים באופן מקצועי במחקר של שושלות משפחתיות במסגרת מדע הגניאולוגיה (חקר של עצי יוחסין)   זה לא אומר שצריך הרים ידיים, מוסדות דוגמת בית התפוצות, הספרייה הלאומית ועמותת עיל”ם (העמותה הישראלית לחקר שורשי המשפחה) מציעים עזרה בהתחקות אחר העץ המשפחתי.   

איך להתחיל לכתוב ספר זיכרונות – ארגון תרגום ותמלול החומר

בשלב הזה לאחר שכבר גיבשתם ראשי פרקים ואספתם את החומר ממקורות שונים אתם כעת נדרשים לארגן אותו. אתגר אחד שאתם עשויים להיתקל בו במסגרת העבודה שלכם הוא הצורך לתרגם מקורות ותעודות שמצאתם. כמו כן במידה וביצעתם ראיונות פרונטליים, מומלץ לבצע תמלול שלהם על מנת שכל החומרים יהיו נגישים לכם במסגרת הכתיבה.

במקרה של תמלול ותרגום של חומרים שונים עדיף להיעזר בגורם חיצוני המעניק שירותי תמלול ותרגום ממגוון שפות. יד מקצועית חשובה בייחוד כאשר זה מגיע לתרגום, שכן מעבר למשמעות המילולית חשוב לדעת לשמר את רוח התקופה והטקסט, מלאכה לא פשוטה גם לאלו היודעים את השפות הללו.

לאחר תרגום ותמלול של החומרים השונים, אתם יכולים לסדר את שאר החומרים שאספתם לפי ראשי הפרקים הראשוניים שכבר כתבתם. בהחלט יתכן שבשלב הזה תחליטו לשנות את ראשי הפרקים בהתאם לחומרים שאספתם. בנוסף לכך, בשלב זה אתם כבר יכולים להתחיל לחלק את הפרקים הגדולים לתת פרקים המוקדשים לאירועים או זיכרונות ספציפיים ועל היחס ביניהם.

מתחילים לכתוב

לבסוף לאחר שיש לכך את השלד הבסיסי של הספר שלכם אתם יכולים להתחיל לתפור את החלקים השונים לכדי ספר זיכרונות. זה הזמן להתחיל לכתוב את הספר, להפיח רוח חיים בזיכרונות השונים להסתכל על הנתיבים השונים אותם אתם או הוריכם עברתם. מצד אחד זו רק ההתחלה של העבודה שלכם, מצד שני כבר עברתם את השלב הקשה בכל תהליך של כתיבה יוצרת – להתחיל לכתוב.

פורסם ב: הקלדה, תמלול, תרגום כתב יד, תרגום מכתבים, תרגום מסמכים, תרגום שפות

תגיות:

Scroll to Top
לקבלת הצעת מחיר


    X
    דילוג לתוכן